Samentuin

Samentuin Buiten Gewoon is ontstaan uit een initiatief van Cello, dat voor het braakliggend terrein achter de grote kas op het terrein van Werkboerderij Buitengewoon een goede bestemming zocht. Het idee was, om er een buurtmoestuin te beginnen, waarin buurtgenoten elkaar en ook hulpboeren van de boerderij konden ontmoeten. Uit een wervingsactie in de buurt is een brainstormavond met geinteresseerden voortgekomen, waarna een aantal pioniers onder leiding van Arend Joosten de moestuin is begonnen met als uitgangspunt permacultuur.

Elk jaar is er een wisselend een teeltplan en heeft de tuin letterlijk en figuurlijk vorm gekregen. Wisselteelt vormt het grootste deel, maar er is een kruidentuin, een bloementuin, een tomatenkas en een aardbeienveld. Er zijn frambozen- en bramenstruiken, een voedselbos voor de dieren en een bijenlint. Inmiddels groeit en bloeit er vanalles en is de Samentuin een fijne plek om te werken, maar ook om te ontspannen, want zo nu en dan eten we gezamenlijk in de tuin. Iedereen heeft dan iets lekkers gemaakt van de producten die de tuin heeft opgebracht. Opbrengst die in overvloed is wordt verkocht op de jaarlijkse pompoenmarkt en ook aan derden, zoals Tuincafe De Witte Zwaan. Van het geld worden dan zaden voor het volgende seizoen gekocht.

Inmiddels werken er zo’n tien mensen, de ene vaker dan de andere, met regelmaat in de Samentuin. Maar er is altijd plek voor meer! Dus heb je interesse in het werken in een buurtsamentuin en spreekt bovenstaande je aan, dan ben je van harte welkom om eens een kijkje te komen nemen in Samentuin Buiten Gewoon, gelegen op het terrein van Werkboerderij Buiten Gewoon aan de Beekstraat 46 in Berlicum. Op weekenddagen en – in voorjaar en zomer – doordeweekse avonden tref je al snel een van de Samentuinders in dit mooie stukje Balkum!