En de tweede bijenzwerm van dit seizoen..

Donderdag voor de geraniummarkt werd ik gebeld door een bewoner van de wijk naast Buitengewoon: of ik belangstelling had voor een zwerm bijen. Hij bleek in een tak van de heg aldaar te zitten en boog onder het gewicht van een intussen door een regenbui nat geworden zwerm behoorlijk ver door, tot bijna op de grond.
Bij Buitengewoon een kruiwagen en bijenkast gehaald, de tak met bijen voorzichtig opgetild, de kast eronder gezet en vervolgens de zwerm in de kast gehangen en afgeschud. Allemaal tegelijk erin en klaar is Kees!
Meestal vinden de mensen, die zoiets overkomt spannend, maar vooral fascinerend. Dan heb je vele vragen te beantwoorden en dat is erg leuk. En zo ook deze keer. Dan ben je nog langer in gesprek dan de tijd, die je nodig hebt om de zwerm te scheppen.
Inmiddels staat het kastje met de zwerm in de bijenstal op de volkstuin, want in het stalletje bij Buitengewoon is geen plaats meer. En ook zou het kunnen dat de zwerm afkomstig is van een volk bij Buitengewoon. Een van die volken was al een tijdje in ‘zwermstemming’ zoals dat heet. Dan moet je zo’n volkje niet in dezelfde stal terugzetten.
Anton Danen