De bijen hebben de lente in de kop

Na een zachte winter komt in maart het voorjaar eraan. Wanneer de temperatuur iets hoger wordt dan gaat de koningin weer flink aan de leg. Dat moet ook wel want de winterbijen zijn eind maart begin april allemaal weg en dan moet het stokje overgenomen zijn door de zomerbijen. Dit jaar hadden we in februari al enkele warme dagen. En dan zie je in de kast al flinke activiteit: wanneer je het deksel van de kasten optilt voelt de afdekplank daaronder warm aan en zie je druppeltjes condens. Tekenen dat het volk goed de winter is doorgekomen en de koningin al aan de leg is. Als je dan ook de kast even optilt en hij zwaar aanvoelt is dat een teken dat het volk nog voldoende voer heeft. Je hoeft de kast niet echt open te maken om te weten of het goed gaat met de bijen.
Eind maart/begin april doet de imker de voorjaarscontrole: wanneer de temperatuur wat hoger is maakt hij de kasten een voor een even open en worden de volken nauwkeurig gecontroleerd op aanwezigheid van eitjes/larfjes en broed, ziekten, vervuilde raten maar ook op de aanwezigheid van stuifmeel. Want zonder stuifmeel kan een bij niet. Als het goed is zie je dan het mooie, kleurrijke beeld zoals op de foto. Gelukkig zijn de drie volken bij Buitengewoon de winterperiode goed doorgekomen.
Voor een goede start in het voorjaar is het dus erg belangrijk dat er stuifmeel te halen is. Voorjaarsbloeiers zoals sneeuwklokjes, krokussen en hyacinten, maar ook hazelaar, wilg zijn dan zeer gewenst in de buurt van waar de bijenvolken staan. Ik hoor dan ook met veel plezier hoe de bijen bij de mensen van Buitengewoon en de samentuinders zo in de belangstelling staan en er veel bijenplanten worden gezaaid en gepoot.

Anton Danen